КАБИНЕТ

БИОГРАФИЈА МИНИСТРА

др Ненад Поповић, министар

Др Ненад Поповић тренутно обавља функцију министра за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије. Он је успешан предузетник, бизнисмен, економиста и аутор који се повукао из својих пословних подухвата како би се бавио јавним послом у Србији. Он примењује своје јединствено претходно пословно искуство како би побољшао предузетничко окружење и тиме повео Србију ка перспективној и иновативној технолошкој будућности. Нада се да ће претворити Србију у како регионалног тако и глобалног технолошког лидера кроз своје иницијативе за смањење бирократије, повећање буџета за српске предузетнике и отварање места и шанси за инвестиције. Велики је заговорник српске технологије и иновација, и непрестано је промовише иностраним владама, инвеститорима и светским технолошким компанијама.

Основао је СНП – Српску Народну Партију 2014. године након што је био потпредседник Народне скупштине Републике Србије за ДСС у периоду 2012-2014. Као председник СНП он се залаже за националну визију ,,јаке државе за СВЕ Србе” и тежи да изгради економски развијену, просперитетну и друштвено одговорну Србију. Верује да са одговарајућим послом, образовањем, здравственом заштитом и социјалним приликама Срби могу постати срећнији и продуктивнији. СНП, који се кандидовао у коалицији са бившим Премијером, тренутно има три представника у Парламенту.

Др Поповић био је члан Парламента од 2008. до 2012. године за ДСС чији је био потпредседник. Водио је посланичку групу пријатељства са Руском Федерацијом и додељен му је Орден Пријатељства 2010. године од стране председика Руске Федерације за посебан допринос развоју и јачању економских и друштвених веза Србије и Русије. Каријеру у државној служби започео је 2005. године као шеф Економског тима за Косово и Метохију, и извршни шеф Координационог тела Владе Републике Србије за Косово и Метохију. У том периоду изгрдио је своје мишљење и стекао увид и проблематику Косова, које види као неотуђиви део Србије.

АБС Електро, компанија коју је Др Поповић основао пре 25 година, почела је као компанија за продају и производњу алуминијумске електротехничке опреме и система аутоматизације за фабрике. Током година компанија је стекла 3,000 запослених са 6 фабрика у Русији и годишњим обртом већим од 200 милиона евра. Компанија је водећи снабдевач електротехничке опреме за енергетска, хидроелектрична и хидронуклеарна постројења у Русији и региону. Др Поповић је пословну каријеру почео као снабдевач алуминијумом и металима за светске компаније као што су Еуромин (Euromin), Витол Група (Vitol Group) и Марк Рич Инвестиције (Marc Rich Investments), где је напредовао у области обојених метала и сирове нафте у представништву у Москви.

Др Поповић аутор је осам књига из различитих области, укључујући економију и менаџмент, економске везе Србије и Русије, Косово и Метохију и политичку и економску независност Сербије. Дипломирао је на Машинском факултету у Београду 1991 године, а магистрирао и докторирао на Економском факултету у Москви.

2002. године др Поповић је основао АБС Славјански, хуманитарну организацију која подржава различите пројекте везане за децу, културу, науку, образовање и спорт. Такође је председавајући Гимнастичког Савеза Србије и био је председник ФК Партизан.

Др Поповић, православац, такође је активан у Цркви и примио је неколико престижних признања за своје залагање и допринос. Такође је примио Орден за Хуманост Државне заједнице Србије и Црне Горе за изузетне доприносе у помоћи српској популацији на Косову и Метохији.

Када се не залаже за српску технологију, др Поповић прати српски фудбалски тим као и фудбалски клуб Партизан, посећујући утакмице када год је то могуће. Страствени је планинар и ужива у планинарењу Србијом, Русијом и Швајцарском.

 

КАБИНЕТ МИНИСТРА ЗА ИНОВАЦИЈЕ И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ

© 2018 Сва права задржана